Ietje Liebeek-Hoving interview uit 1989

logo
30 oktober 1952 - 31 oktober 2002

  • dichteres
  • schrijfster van familieromans, jeugdboeken en egodocumenten

Home
Bibliografie
Biografie
Fotogalerij
Interview 1989
Dichtbundels
Egodocumenten
Romans
Kinderboek
Kindergedichtje
Krantenknipsels
Recensie
PoŽzieprijs
Gastenboek
Berichtjes
Overzicht
Advertentie
Grafsteen
Kaarsje branden
Contact
Links
fotoalbum

Krantenknipsels

Apeldoornse Courant van 05-11-2002

Schrijfster Liebeek-Hoving overleden

van onze kunstredactie

5 NOVEMBER 2002 - ZWOLLE - De Zwolse schrijfster Ietje Liebeek-Hoving (1952) is donderdag in een ziekenhuis in haar woonplaats overleden. Uitgeverij Kok in Kampen maakte dit gisteren bekend. Liebeek, die vorige week net vijftig was geworden, raakte enkele weken geleden ernstig gewond door een val en overleed aan de gevolgen ervan.

De in Groningen geboren Liebeek debuteerde in 1989 met haar familieroman 'Het andere kind'. Zij is bekend geworden in het genre van familie- en streekromans. Volgens Monique Boltje van uitgeverij Kok behoorde ze tot de toptien van schrijvers van familie- en streekromans. Ze was vooral bekend in christelijke kringen en schreef behalve van familieromans ook een jeugdboek, egodocumenten en twee gedichtenbundels.

INDRINGEND

Volgens Monique Boltje schreef ze haar romans zeer indringend en documenteerde ze zich gedegen voordat ze aan een boek over een bepaald thema begon. Ze schreef onder meer romans over een onvolledig gezin, een ongewenste zwangerschap en drankgebruik.

'Haar manier van schrijven was ook heel belevend en indringend. Niet dat ze autobiografisch schreef, maar er zaten zeer zeker persoonlijke elementen in. Zo is een vriendin van haar overleden aan kanker en gebruikte ze dat onderwerp op een gegeven moment voor een boek. De geloofsbeleving stond er centraal in. Ze schreef over de vraag hoe daar als mens mee om te gaan.'

Het christelijke in de romans van Ietje Liebeek-Hoving was vooral te proeven in de intonatie en de karakterisering van de hoofdpersonen. Monique Boltje: 'Die hadden het vertrouwen. Het ging over wat je doet voor je medemens en hoe je in de wereld staat.'

Van haar boeken en boeken waarin verhalen van haar zijn opgenomen zijn in totaal rond de 200.000 exemplaren verkocht. Postuum zal in november 2003 de roman 'Morgen is niet te laat' verschijnen.

Voordat Liebeek van schrijven haar beroep maakte, studeerde ze Nederlands en gaf ze les. In totaal publiceerde zij meer dan twintig romans, waarvan enkele onder het pseudoniem Amber Gardeniers.

Ietje Liebeek-Hoving was getrouwd en moeder van een dochter en drie zoons. Vandaag (dinsdag) wordt ze in Zwolle begraven

 
 

 

 

  

lees hier de recensie
 

Home

laatste wijzigingen

bijgewerkt op 30-10-2014