Ietje Liebeek-Hoving interview uit 1989

logo
30 oktober 1952 - 31 oktober 2002

  • dichteres
  • schrijfster van familieromans, jeugdboeken en egodocumenten

Home
Bibliografie
Biografie
Fotogalerij
Interview 1989
Dichtbundels
Egodocumenten
Romans
Kinderboek
Kindergedichtje
Krantenknipsels
Recensie
Poëzieprijs
Gastenboek
Berichtjes
Overzicht
Advertentie
Grafsteen
Kaarsje branden
Contact
Links
fotoalbum

Boekverslag

  Mijn zuster Nadia

Leesverslag van het boek: Mijn zuster Nadia

Auteur: Ietje Liebeek-Hoving


Dit leesverslag is van:
Anne Kockelkoren

HAVO3

Inhoudsopgave.

Bladzijde 1 Titelpagina.

Bladzijde 2 Inhoudsopgave.

Bladzijde 3 Algemene gegevens, Samenvatting.

Bladzijde 4 Thema, Personen, Perspectief, Plaats, Tijd.

Bladzijde 5 Begin, Probleem en Afloop, Titel, Beoordeling.

Bladzijde 6 Beoordeling.

Algemene gegevens:



1. Titel: Mijn zuster Nadia.

2. Auteur: Ietje Liebeek-Hoving.

3. Genre: Familieroman, drama, liefde.



4. Samenvatting:

Het boek Mijn zuster Nadia gaat over Dorijn die in de schaduw van haar oudere, perfecte zus Nadia staat. Nadia doet niets fout in haar moeders ogen, in tegenstelling tot Dorijn. Haar oudere zus word keer op keer ten voorbeeld aan haar gesteld, en haar moeder zet Dorijn en Dorijns jongere broertje Fil op de tweede plaats.

Als bij Nadia Leukemie wordt geconstateerd, stort de wereld van de familie Terborghe van Heenvliet in, vooral die van haar moeder. Wanneer Nadia sterft is de toestand van haar moeder heel kritiek.

Fil raakt de weg kwijt en raakt bevriend met een groepje jongens, waarna hij begint met blowen en drugsgebruik. Hij vindt steun bij Omi Doortje, diegene naar wie Dorijn vernoemd is. Dorijn krijgt steun van haar vriendin uit Amsterdam, Laurian. Ze krijgt hulp van haar jeugdvriend Merlin, die een tijdje bij hun in huis blijft wonen. Hij zorgt ook voor Fil, omdat haar vader dit niet meer aankan.

Dorijn denkt dat het haar taak is om haar zus te vervangen. Ze volgt Nadias studie, kleedt zich net zoals haar zus, en neemt haar zus?s vriend over, haar oude jeugdliefde, die later met de noorderzon verdwijnt. Ze verhuist naar de familie Welstar in Amsterdam om daar te studeren en alleen te zijn.

In het weekend reist ze af naar haar ouders. Bij haar ouders gedraagt ze zich zoveel mogelijk als haar zus, om zo haar moeder het idee te geven dat Nadia nog steeds leeft. Tegen beter weten in gaat ze hiermee door. Haar vader en Laurian waarschuwen haar, maar daar wil ze niet naar luisteren.

Op een moment krijgt ze de griep en een keelontsteking. De broer van Laurian, Asjer is ook ziek. In haar dromen ziet ze Nadia staan, naast haar en Asjer. Nadia zegt haar in de droom dat ze samen met Asjer moet verder gaan. Dorijn walgt van het idee dat zij en Asjer samen een relatie zouden hebben, en ze besteedt er verder geen aandacht aan.

Ooit heeft ze van haar grootouders aan vaderskant een stel brieven meegenomen waarin ze begint te lezen. Op het moment dat ze alle brieven heeft gelezen, komt Asjer bij haar binnen om haar te vragen hoe het met haar gaat. Doordat Dorijn in huilen uitbarst troost hij haar en verteld hij wat hij voor haar voelt. Dorijn ontdekt nu dat ze toch verliefd is op Asjer. Asjer helpt haar om de oude Dorijn terug te vinden, hij steunt haar ook wanneer ze naar haar oude woonplaats terug gaan. Dorijn probeert haar moeder duidelijk te maken dat Nadia niet meer leeft en dat zij die rol niet meer kan spelen. Eenmaal terug in Amsterdam krijgt ze een telefoontje van haar vader dat Fil in het ziekenhuis ligt. Omdat Fil weigerde iets te stelen hebben zijn oude vrienden hem in elkaar geslagen. Dorijn gaat samen met Asjer naar Fil.

Dorijns vader haalt haar moeder over om toch mee te gaan naar het ziekenhuis. Aan het ziekbed van Fil ontdekt Dorijn dat haar moeder toch om Fil en haar geeft. Op dat moment voelt ze zich heel erg gelukkig. Ze heeft haar moeder weer terug en ze heeft iemand die van haar houdt.

In het epiloog lees je de gedachten van Dorijn. Ze gaat trouwen met Asjer. Het gaat weer beter met haar moeder, ook al heeft ze soms zwakke momenten. Dorijn heeft zichzelf weer terug gevonden.



5. Gebruikte samenvatting: Ik heb mijn samenvatting zelf geschreven.

6. Thema:

Het boek gaat dus over Dorijn die een oudere zus heeft die overlijd aan leukemie, Dorijn moet zichzelf weer terug vinden. Dit kost haar veel moeite.

Personen:

7. Hoofdpersoon: Dorijn Terborghe.

8. Belangrijkste bijpersonen: Nadia Terborghe, Fil Terborghe, Laurian Welstar, Asjer Welstar, Merlin Wijntak, Joshua.

9. Karakterbeschrijving v/d hoofdpersoon: Dorijn is een vrolijke meid, maar door de dood van Nadia begint ze veel te piekeren en te twijfelt ze over dingen.

10. Uiterlijkbeschrijving v/d hoofdpersoon: Dorijn draagt veel oversized shirts, en spijkerbroeken. Nadat ze besluit om haar zus Nadia te vervangen laat ze haar korte bruine haar groeien en draagt ze nette kleding wanneer ze in Klarenoord is, jurken, rokken, blouses en hakken.

11. Types met 1 a 2 karaktereigenschappen: Juffrouw Orbach (deze is een zuster uit het dorp Klarenoord en verzorgt de moeder van Dorijn in de periode dat ze levenloos op bed ligt), Mevrouw Welstar (de moeder van Asjer en Laurian), Ruben Welstar (de oudste broer van Laurian), tante Does (Een tante die vaak in huis langs komt bij de Welstars en waar Dorijn het goed mee kan vinden.)

12. Perspectief:

Het boek is geschreven in het hij/zij perspectief. Het is net alsof je een film aan het kijken bent. Op een bepaald moment schakel je over naar Nadia en heel soms naar Merlin. Maar Dorijns gedachten blijven ook terugkomen.

13. Plaats:

Het verhaal speelt zich af in Klarenoord, het plaatsje waar de familie Therborghe woont. Een gedeelte speelt zich af in Amsterdam, de plek waar de familie Welstar woont. Dorijn brengt een groot gedeelte door in Amsterdam bij de familie Welstar om haar moeder thuis te ontlopen. Op een moment gaat ze alleen nog maar in de weekeinden naar haar ouderlijk huis. Ze voelt zich ook meer thuis in Amsterdam dan in Klarenoord. Op de momenten dat ze Nadia bezoeken, is een ander belangrijke plaatst het ziekenhuis. Tussendoor krijg je ook stukjes van waar ze in Huize Therborge zijn, bij de grootouders van vaderskant.

14. Ander land: Het verhaal speelt zich gewoon in Noord-Nederland af, dus niet in een ander land.

Tijd:

15. Wanneer: Het verhaal speelt in deze tijd.

16. Hoe weet je dat: Dat weet je door de studies, de begrippen zoals een computer en de sneltrein. De laserbehandelingen van Nadia en de moderne dingen die voorkomen in het boek.

17. Hoe lang is de verteltijd: Het boek heeft 191 bladzijdes.

18. Hoe lang is de vertelde tijd: De tijd die beschreven wordt is ongeveer anderhalf jaar.

19. Tijdsversnellingen/vertragingen: Er word niet zo vaak gebruik gemaakt van tijdsversnellingen, misschien 2 a 3 keer. Op het einde wel, dan gaat het een stukje sneller.

20. Chronologische volgorde: Het is meestal verteld in de chronologische volgorde, behalve wanneer je een terugblik van Dorijn of Nadia krijgt. Nadias terugblikken komen voor in haar dagboeken, en bij Dorijn aan herinneringen aan haar zus. In het epiloog lees je wel Dorijns gedachten.

21. Hoelang is de periode waarover verteld word: Ongeveer anderhalf jaar. (Zie punt 18.)

Begin:

22. Hoe begint het verhaal: Het verhaal begint bij het begin van de gebeurtenissen. Dorijn zit aan de trap wanneer de bel gaat en Nadia doet open.

Probleem en afloop:

23. Belangrijkste probleem: Het belangrijkste probleem in dit boek is Dorijn die de dood van haar zus moet verwerken en zichzelf weer terug moet vinden. In de nep-Nadia die ze van zichzelf heeft gemaakt!

24. Welke afloop heeft het boek: Een goed einde.

25. Waarom vindt je dat: Ik vind het een goed einde, ze heeft zichzelf weer terug gevonden, ze heeft iemand die van haar houdt en haar moeder ziet haar en Fil weer staan. Ook al is Nadia overleden, het komt goed voor Dorijn.

26. Open einde/gesloten einde: Gesloten, je weet wat er verder met Dorijn gaat gebeuren.



Titel:

27. Welke betekenis heeft de titel: De betekenis van de titel komt voort uit het feit dat Dorijn de dood van haar zus moet verwerken. Omdat ze dat niet kan, doet ze zich net zo voor als haar zus. Ze probeert ook te begrijpen wat haar zus dacht, daarom de titel; Mijn zuster Nadia.

28. Beoordeling:

Ik vind het een heel mooi en spannend boek. Je kunt goed meeleven met de personages. Het is zo geschreven dat het net een film lijkt die je aan het kijken bent. De opbouw is ook heel goed, het is ook niet zo dat eerst alles heel lang gerekt wordt en daarna alles heel snel verloopt, maar het is goed verdeeld.

De titel sprak mij in het begin al aan, maar ik had nog nooit van Ietje Liebeek-Hoving gehoord. Ze is zeker weten een goede schrijver, van haar zal ik vast en zeker nog meerdere boeken gaan lezen.

Het onderwerp van het boek is heel hedendaags en dat maakt het nog specialer. Er zijn namelijk meerdere mensen die aan kanker overlijden. Meestal zijn de nabestaanden hier ook erg verdrietig over, vooral bij jonge mensen. Dit boek laat dat heel goed zien. De emoties van de moeder van Nadia, Dorijn die zichzelf niet meer is, Fil die aan de drugs raakt, en de vader die als een zombie door het leven gaat. Ze proberen het allemaal op hun eigen manier te verwerken.

Het boek is een spannend, gevoelig en humoristisch boek. De momenten met Fil en Asjer kunnen soms erg grappig zijn. Het is ook tot op het laatste moment spannend, je weet niet hoe het met Dorijn afloopt en het is zeker niet voorspelbaar.

Gevoelige stukjes zijn als Dorijn weer eens in het kwade daglicht wordt gezet of wanneer ze verdrietig is om Nadia.

Het boek laat een mooie indruk achter.

29. Welke persoon vond jij het leukst: Ik vind Fil een grappig personage in het boek en ook Asjer kan voor leuke momenten zorgen. Dorijn vind ik ook heel mooi en gevoelig beschreven. Zij is natuurlijk de hoofdpersoon en haar gevoelens worden natuurlijk nog beter beschreven dan bij de rest.

30. Welk fragment vond jij het leukst: Ik vind een van de mooiste fragmenten als Fil in het ziekenhuis ligt en Dorijn aan het bed zit bij hem en haar moeder zegt dat ze van Dorijn houdt.

31. Was er iets herkenbaars: Ik vond het niet echt herkenbaar met een situatie die ik zelf heb meegemaakt of die ik herkende van iemand anders, maar het is net zo beschreven dat het lijkt alsof je het echt meemaakt.

32. Waarom heb je het boek gekozen: Ik heb het boek gekozen op de flaptekst en op de titel, deze spraken me beide zeer aan.

33. Vond je alles voorspelbaar of het origineel: Het was heel origineel, de spanning zat er nog steeds in tot de laatste bladzijdes van het boek. Terwijl alles dan goed afloopt, kun je toch niet weten wat er gebeurd.
 

 

 

naar boven

 

Home

laatste wijzigingen

bijgewerkt op 30-10-2014